Games overtreden Nederlandse gokregels met ‘lootboxen’

gokregels

Games overtreden de Nederlandse gokregels met het aanbieden van ‘lootboxen’, virtuele schatkistjes waarmee spelers willekeurige voorwerpen of upgrades kunnen verzamelen.

Dat oordeelt de Kansspelautoriteit, die het fenomeen van lootboxen sinds november onderzoekt, meldt de NOS.

De Kansspelautoriteit onderzocht tien games met lootboxen. Bij vier van de spellen waren de voorwerpen via externe handelsplaatsen weer voor echt geld te verkopen. Dat levert de virtuele voorwerpen een economische waarde op. Spelers zouden zeldzame voorwerpen voor veel geld kunnen doorverkopen.

De games FIFA 18Dota 2PlayerUnknown’s BattleGrounds en Rocket Leaguebieden lootboxen aan waarbij de voorwerpen daarna weer doorverkocht kunnen worden.

Spelers die een lootbox openen, weten in veel gevallen van tevoren niet welk voorwerp zij krijgen. De lootboxen hangen vaak samen met virtuele valuta, zoals munten of edelstenen, die op hun beurt weer met echt geld gekocht moeten worden.

De waakhond maakt vooralsnog niet bekend om welke games het gaat. De makers krijgen acht weken de tijd om het lootboxmechanisme aan te passen. Games die dat niet doen, lopen het risico boetes of zelfs een verbod te ontvangen. Ook maakt de Kansspelautoriteit in dat geval wel de naam van het spel bekend.

Deze lootboxen zijn o.a. beschikbaar in games als FIFA 18, CounterStrike, Battlefield, Call of Duty, Heartstone en meer.

‘Verslavend’

Omdat de voorwerpen uit de zes andere spellen niet op externe marktplaatsen te verhandelen zijn, overtreden deze games de gokwet niet. Desondanks bekritiseert de Kansspelautoriteit het toepassen van het mechanisme.

De visuele effecten en geluiden die bij het openen van een lootbox verschijnen, zorgen ervoor dat de virtuele schatkistjes erg op gokken met bijvoorbeeld een fruitautomaat lijken. Met name jonge spelers zouden daardoor een gokverslaving kunnen ontwikkelen, vreest de Kansspelautoriteit.

Tags

About: ThermoFles

ThermoFles is een 34 jarige vader van 3 die elke dag bezig met het vergaren tech feitjes. Daarnaast beheert ThermoFles de teamspeak en minecraft server en is hij actief bezig met het onderhouden hiervan.

You may also like...

Sorry - Comments are closed

Join onze Discord

Flix & Chill